Thomas Edison, pe numele său complet Thomas Alva Edison (1847 – 1931), este considerat unul dintre cei mai prolifici inventatori din istorie, cu peste 1.093 de brevete în palmares. Este cunoscut mai ales pentru inventarea becului, cu toate că această măreață invenție se poate spune că a împărțit-o cu încă doi oameni de știință. Dar despre asta, vorbim puțin mai jos.
Lui Edison i se mai atribuie inventarea fonografului, a lămpii incandescente, a telefonului cu cărbune, a sistemul electric de iluminat, generatorului electric, difuzorului, kinetoscopului (primul aparat care putea reda imagini în mișcare), stiloului pneumatic, acumulatorului alcalin, mobilei din beton, contorul de energie electrică, păpușile vorbitoare (dispozitiv patentat în 1890, prima păpușă vorbitoare s-a vândut cu 10 dolari), și..lista chiar poate continua.
Edison s-a născut la 11 februarie 1847 în Milan, Ohio, și a crescut într-o familie numeroasă, cu mijloace modeste. A fost cel de-al șaptelea și cel mai mic copil al lui Samul și al lui Nancy Edison.
Thomas Edison a avut parte de foarte puțină educație formală în copilărie, mergând la școală doar câteva luni, cea care avea să-i ofere sprijin în acest sens fiind mama sa care l-a învățat să citească, să scrie și să calculeze. Cu toate astea, Thomas a fost întotdeauna un copil foarte curios, a avut dorința de a învăța singur, cufundându-se în citit (era pasionat mai ales de cărți științifice și tehnice) și autoperfecționându-se, obicei pe care l-a manifestat pe tot parcursul vieții sale.
Primele job-uri ale lui Thomas Edison au fost vânzător de ziare și de dulciuri în gară, în acea perioadă învățând, de asemenea, cum să opereze un telegraf, astfel că la vârsta de 16 ani, Edison era suficient de priceput pentru a lucra ca telegrafist cu normă întreagă.
De altfel, dezvoltarea telegrafului a fost primul pas în revoluția comunicațiilor, industria telegrafului dezvoltându-se destul de rapid în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, oportunitate pe care Edison a folosit-o din plin. A lucrat în mai multe orașe din Statele Unite ale Americii înainte de a ajunge la Boston în 1868, unde din telegrafist a devenit inventator, primul brevet pe care l-a primit fiind pentru un aparat electric de înregistrat voturi. Dar prima lui invenție a fost un eșec comercial, prin urmare Thomas Edison a adoptat o tactică diferită în ceea ce privește următoarele proiecte, propunându-și să inventeze doar lucruri pe care era sigur că publicul le va dori.
În 1876, Edison s-a mutat în Menlo Park, New Jersey, unde și-a înființat primul laborator științific și a început să lucreze la dezvoltarea becului electric. A experimentat cu o varietate de materiale, inclusiv filamente de carbon, și în cele din urmă a dezvoltat un bec care putea arde ore întregi folosind un filament de carbon. Această invenție a revoluționat lumea, făcând din iluminatul electric o opțiune practică și accesibilă pentru locuințe și întreprinderi.
Fizicianul, inginerul și inventatorul Nikola Tesla (1856 – 1943) (unul dintre cei mai importanți promotori ai electricității comerciale) este spunea despre Thomas Edison: „Dacă Edison ar fi avut de găsit un ac în carul cu fân, ar fi început imediat, cu sârguința albinei, să examineze pai după pai până ar fi găsit obiectul căutării sale. Am fost un martor trist la astfel de acțiuni, știind că puțină teorie și calcule l-ar fi scutit de nouăzeci la sută din munca sa”. Este celebră rivalitatea dintre ei, Edison și Tesla fiind deopotrivă inventatori geniali și pionieri în domeniul ingineriei electrice.
Thomas Edison, adesea aclamat ca fiind cel mai mare inventator american, era cunoscut pentru etica sa de muncă neobosită și pentru spiritul său antreprenorial. În afara de cele peste 1000 de invenții ale sale, Edison a fost și un om de afaceri puternic, fondând în 1889 General Electric (inițial numită Edison General Electric), una dintre cele mai mari și mai influente companii din lume, un actor important în sectoarele tehnologiei și energiei.
Nikola Tesla, pe de altă parte, a fost un inventator vizionar ale cărui idei au fost cu mult înaintea timpului său. Tesla este cunoscut mai ales pentru munca sa în domeniul sistemelor electrice de curent alternativ (AC), care a pus bazele distribuției moderne de energie. Invențiile și conceptele lui Tesla, inclusiv bobina Tesla și transmisia de energie fără fir, având un impact major asupra a numeroase progrese tehnologice.
Rivalitatea dintre Edison și Tesla a fost pusă pe seama abordărilor diferite ale acestora în ceea ce privește sistemele electrice. Edison a fost adeptul curentului continuu (DC), în timp ce Tesla a susținut curentul alternativ (AC). Acest dezacord fundamental a dus la o dușmănie acerbă între cei doi inventatori, Edison ajungând chiar să discrediteze public curentul alternativ prin demonstrații care implicau electrocutări de animale cu ajutorul curentului alternativ.
Rivalitatea s-a extins, de asemenea, și în sfera afacerile lor. Edison era concentrat pe comercializarea invențiilor sale și pe construirea unei companii de succes, în timp ce Tesla era mai interesat să depășească limitele descoperirilor științifice. Acest contrast între prioritățile și abordările lor a alimentat și mai mult competiția dintre ei. Cu toate acestea, invențiile marilor Edison și Tesla continuă să modeleze lumea noastră modernă, de la generarea și distribuția de energie electrică până la comunicații și transporturi.
Thomas Edison și Nikola Tesla au fost propuși, în 1915, să împartă Premiul Nobel pentru Fizică, Tesla refuzând această onoare din cauza animozităților din trecut. Izbucnirea Primului Război Mondial a complicat și mai mult lucrurile, iar Premiul Nobel pentru Fizică nu a mai fost acordat.
„Un american își iubește familia. Dacă îi mai rămâne ceva dragoste pentru o altă persoană, în general îl alege pe Mark Twain sau pe Thomas Edison”. (Mark Twain despre Thomas Edison)
Thomas Edison, datorită laboratorului său de cercetare în ființat în 1876 în Menlo Park, New Jersey, cunoscut ca „fabrica sa de invenții, a fost supranumit Magicianul din Menlo Park”. Aici au fost dezvoltate multe dintre cele mai notabile invenții ale sale, munca lui Edison punând bazele sistemelor electrice moderne (Edison a pus bazele primei centrale electrice centrale din lume în partea de jos a Manhattanului, care a furnizat electricitate clienților din zonă) și deschizând calea pentru alte progrese tehnologice în secolul XX.
Dacă Edison a dezvoltat primul bec cu incandescență practic comercial, care folosea un filament de carbon pentru a produce lumină, această invenție transformând lumea, făcând din iluminatul electric o realitate și permițând oamenilor să lucreze și să trăiască mai confortabil și mai sigur după lăsarea întunericului, în 1879, chimistul britanic Sir Joseph Wilson Swan bifa aceeași invenție în Anglia. Swan, de altfel, este primul căruia i se atribuie prima versiune de bec electric, în 1850, o invenție imperfectă care necesita îmbunătățiri atâta timp cât becul lui nu era capabil să țină vidul în interior, ceea ce, mai târziu, la 21 octombrie 1879, a reușit Thomas Edison în momentul în care și-a dat seama că problema lui Swan și a becului său era filamentul. Primul bec al lui Edison, dotat cu un filament subțire din grafit, a luminat fără întrerupere timp de 40 de ore.
Ambii inventatori au căutat recunoașterea contribuției lor la dezvoltarea becului electric, ceea ce a dus la lupte juridice pentru drepturile de brevet și recunoașterea publică, disputa dintre ei fiind alimentată de sentimente naționaliste, deoarece fiecare inventator a încercat să își stabilească prioritatea națională în domeniul iluminatului electric (Edison reprezentând inovația americană, iar Swan pe cea britanică).
În 1880, Edison a intentat un proces împotriva companiei lui Swan în Regatul Unit, invocând încălcarea brevetului (Swan, luând de la Edison tehnica acestuia și aplicând-o în fabricarea propriilor becuri, a fondat prima companie de iluminat electric din Anglia), însă conflictul a fost stins chiar de cei doi, în momentul în care și-au dat seama că nu ar fi decât o pierdere de timp și de bani.
În 1883, după un litigiu îndelungat, Edison și Swan au ajuns la o înțelegere care a pus capăt efectiv disputelor lor juridice. Acordul a permis acordarea de licențe încrucișate pentru brevetele legate de tehnologia iluminatului electric, permițând ambilor inventatori să beneficieze de inovațiile celuilalt.
Thomas Edison a fost cel care a instalat o centrală electrică pentru prima dată pe o navă maritimă – „Columbia”, a marcând o etapă importantă în istoria ingineriei electrice și a tehnologiei maritime (în 1880).
Georges Méliès (1861 – 1938), cineast francez, este renumit pentru tehnicile sale inovatoare și pentru contribuția sa la dezvoltarea timpurie a cinematografiei narative, creatorul filmului din 1902 „O călătorie pe Lună”, fiind inspirat inițial în munca sa de inovațiile lui Edison în domeniul tehnologiei cinematografice.
Filmul lui Méliès a fost o realizare revoluționară în materie de efecte speciale și de povestiri, acesta intenționând să-l vândă în cinematografele din Statele Unite, unde se aștepta să obțină profituri substanțiale. Dar planurile sale au fost zădărnicite atunci când tehnicienii care lucrau pentru Thomas Edison au furat copia originală a filmului făcându-și propriile copii, la câteva săptămâni după lansarea lui în cinematografele din Franța, pelicula fiind, de asemenea, distribuită în rețeaua de cinematografe din Statele Unite, de Thomas Edison. Lipsa legislației privind drepturile de autor de la acea vreme i-a permis lui Edison să profite de pe urma filmului fără nicio repercusiune legală.
Thomas Edison, unul dintre cei mai prolifici inventatori și oameni de afaceri ai secolului al XX-lea, s-a stins din viață la 18 octombrie 1931, la vârsta de 84 de ani. A murit din cauza complicațiilor provocate de diabet, de care suferea de mai mulți ani.
Surse:
https://www.newyorker.com/magazine/2019/10/28/the-real-nature-of-thomas-edisons-genius
https://www.britannica.com/biography/Thomas-Edison
https://www.nps.gov/edis/learn/historyculture/edison-biography.htm
https://www.biography.com/inventors/thomas-edison-nikola-tesla-feud
Rudolf Diesel, inventatorul motorului diesel. Dispărut fără urmă într-o călătorie pe mare
George Weisz, tatăl actriței de Oscar Rachel Weisz, inventator de succes
Eugène Rimmel, inventatorul unuia dintre cele mai populare produse cosmetice